Ellas21.com
  • Γενικά
  • FB ΚΙΝΗΜΑ21
  • Στρατιωτικά Νέα
  • Επικαιρότητα
  • ΞΑΦΝΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ιστορία
  • Βίντεο
  • Συνωμοσίες
  • Πρόσωπα
No Result
View All Result
  • Γενικά
  • FB ΚΙΝΗΜΑ21
  • Στρατιωτικά Νέα
  • Επικαιρότητα
  • ΞΑΦΝΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ιστορία
  • Βίντεο
  • Συνωμοσίες
  • Πρόσωπα
No Result
View All Result
Ellas21.com
No Result
View All Result

Σύλληψη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Νορβηγία

ella21 by ella21
1 Μαρτίου, 2023
in Πρόσωπα
Γκρέτα

Η Τούνμπεργκ ένωσε από την Δευτέρα τις δυνάμεις της με τους διαδηλωτές που ζητούν να απομακρυνθούν 151 ανεμογεννήτριες από τα βοσκοτόπια των ταράνδων που χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες βοσκοί Σάμι (Λάπωνες), στην κεντρική Νορβηγία.

Οι ακτιβιστές λένε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων. Τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε κυβερνητικά κτίρια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας. Ο υπουργός Ενέργειας Τέργε Άασλαντ αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Βρετανία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας έκρινε το 2021 ότι οι ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί σε δύο αιολικά πάρκα στο Φόσεν, τμήμα του μεγαλύτερου χερσαίου συγκροτήματος παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, παραβίαζαν τα δικαιώματα των Σάμι, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις. Ωστόσο οι ανεμογεννήτριες παραμένουν σε λειτουργία, 16 μήνες μετά τη δικαστική απόφαση.

Αστυνομικοί έβγαλαν σηκωτή την Τούνμπεργκ, η οποία κρατούσε μια σημαία στα χρώματα των Σάμι (κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πράσινο), από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το νορβηγικό κράτος διαπράττει πραγματικό έγκλημα εδώ, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Τούνμπεργκ στο πρακτορείο Reuters λίγα λεπτά αργότερα.

Μαζί με άλλους διαδηλωτές η νεαρή ακτιβίστρια μπλόκαρε στη συνέχεια την είσοδο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να την απομακρύνουν και πάλι οι αστυνομικοί.

Η Τούνμπεργκ και οι άλλοι ακτιβιστές που είχαν προσαχθεί μαζί της αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα.

Οι βοσκοί ταράνδων λένε ότι η εικόνα και ο ήχος από τα γιγαντιαία μηχανήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τρομάζουν τα ζώα τους και διαταράσσουν τις παραδόσεις τους. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σάμι, ενός αιρετού συμβουλευτικού σώματος, θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Ενέργειας και θα ζητήσει μια συγγνώμη από το κράτος προτού να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης. «Χρειάζεται να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενεργήσει ανάλογα, αντιμετωπίζοντας το θέμα με τη σοβαρότητα που του αξίζει», είπε η Σίλιε Καρίνε Μουτόκα.

Οι ακτιβιστές είπαν χθες ότι έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό ύψους περίπου 100.000 δολαρίων για να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την αστυνομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλιο ellas21 : Από την μία πάει στο Νταβός για το συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με ιδιωτικό αεροπλάνο (jet) και από την άλλη είναι κατά της “πράσινης ανάπτυξης” και υπέρ των αυτόχθονων. Τι μπαλίτσα σας παίζει..

Related posts:

  1. Έλον Μασκ: Παίρνει το Twitter – Μπήκε με… νιπτήρα στα κεντρικά και είπε «χωνέψτε το»!
  2. Τουρίστρια στις ΗΠΑ έμεινε στο κρατητήριο για πέντε ώρες επειδή την πέρασαν για «συνοδό»
  3. Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: Χάζαρος ο Ζελένσκι, για τον πανάξιο Ιεράρχη
  4. Video-κωλοτούμπες: Ας απολαύσουμε λίγο καραγιαφέρι ακόμα
Previous Post

Τραγωδία στα Τέμπη – Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών καταγγέλλει: «Στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη όλα γίνονται χειροκίνητα»

Next Post

Ντοκουμέντο: Αυτό είναι το εξώδικο των μηχανοδηγών στο Υπ. Μεταφορών λίγους μήνες πριν την τραγωδία – Η δήλωση του δικηγόρου

Next Post
87c792f2c57b0e455a64d17336e6442f_xl

Ντοκουμέντο: Αυτό είναι το εξώδικο των μηχανοδηγών στο Υπ. Μεταφορών λίγους μήνες πριν την τραγωδία - Η δήλωση του δικηγόρου

tsipras-670x400

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε να δώσει αίμα για τα Τέμπη και δεν σταμάτησε να γελάει

561828c3782f23608c5da3f0676dee57_xl

Η εθνική τραγωδία αλλάζει όλο τον εκλογικό προγραμματισμό του Μαξίμου – Οι δύο νέες ημερομηνίες για τις εκλογές

Please login to join discussion

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YOUTUBE

youtube-2
 
Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.

Facebook Timeline Κινήματος 21

Κίνημα 21
@ellas21com

Kατηγορίες

  • Uncategorized
  • Βίντεο
  • Γενικά
  • Επικαιρότητα
  • Ιστορία
  • ΞΑΦΝΙΚΑ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πρόσωπα
  • ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΝΩΣΗ
  • Στρατιωτικά Νέα
  • Συνωμοσίες
  • ΥΓΕΙΑ

Browse by Category

  • Uncategorized
  • Βίντεο
  • Γενικά
  • Επικαιρότητα
  • Ιστορία
  • ΞΑΦΝΙΚΑ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πρόσωπα
  • ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΝΩΣΗ
  • Στρατιωτικά Νέα
  • Συνωμοσίες
  • ΥΓΕΙΑ
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.